Černá himalájská sůl neboli Kala Namak – přírodní a bez aditiv.
Himalájská sůl je přírodní kamenná, respektive minerální sůl získávaná ze solných jeskyní či dolů v oblastech Pákistánu a Indie ležících na úpatí Himálaje. Sůl se těží ručně a poté se obvykle mele nebo tvaruje do krystalů různých velikostí.
Na rozdíl od mořské soli tato sůl nevzniká „přes noc“ – je výsledkem dlouhého procesu odpařování mořské vody, který probíhal před miliony let. V době, kdy oblast dnešního Himálaje pokrýval starověký oceán, se minerály z půdy a hornin vlivem slunečního tepla soustřeďovaly v solných ložiscích, které byly následně pohřbeny pod vrstvami usazenin a hornin. Vlivem tlaku tektonických pohybů se tato ložiska posunula směrem k povrchu, kde byla vystavena erozi a zvětrávání a zároveň se stala přístupnými pro těžbu.
Jemně mletá a všestranně využitelná – k solení a dochucení pokrmů.
Černá himalájská sůl se v hindštině nazývá také Kala Namak, což znamená „černá sůl“. Svůj název získala podle barvy krystalů, které jsou různě barevné – vše od šedobílé, černé až po červenohnědou. Vyznačuje se také sirnou vůní připomínající sázené vejce, díky čemuž je tak oblíbená v indické kuchyni, ale také například v lanýžových pokrmech.
Černá himalájská sůl FutuNatura je jemně mletá a neobsahuje žádné přísady. Nabízí mimořádně všestranné použití - můžete ji použít místo běžné kuchyňské soli, k dochucení pokrmů, různých solných směsí a marinád a hodí se i pro přípravu solné koupele nebo jiné domácí kosmetiky.
Pro svou specifickou chuť je oblíbená v indické kuchyni!
Jaký je rozdíl mezi růžovou a černou himalájskou solí?
Kromě barvy, která je dána rozdílným obsahem minerálů, se liší i chutí a vůní – růžová má mírnější a jemnější chuť, černá zase intenzivnější chuť a charakteristickou vůni po síře. Obě se těží stejným způsobem a ze stejných dolů.
Sada obsahuje: 3x Černá himalájská sůl, jemně mletá, 250 g (dohromady 750 g).
Stará cena představuje cenu, pokud byste koupili všechny 3 produkty jednotlivě za běžné ceny.