Lípa je symbolem českého národa i hlavní složkou k přípravě oblíbeného lipového čaje
Lipové květy jsou u nás, díky své příjemné chuti a vůni, oblíbenou složkou různých čajových směsí. Čaj připravený pouze z lipových květů je ale také velice oblíbený, zejména v zimě, kdy jsme citlivější na okolní vlivy.
Latinsky se tato rostlina nazývá tilia vulgaris.
Čaj z lipového květu je vynikající se lžičkou medu.
U bylinných čajů je obzvláště důležitá správná příprava a dávkování. Zlatým pravidlem je, že by měly být vždy připraveny čerstvé a podle návodu, který se vztahuje na danou rostlinu.
Existují tři různé způsoby přípravy bylinného čaje.
1. Spaření je nejběžnější způsob přípravy bylinných čajů. Sušené rostliny se zalijí vroucí vodou o teplotě 90 °C a nechají se louhovat 5-15 minut, poté se čaj scedí.
2. Vyluhováním se rozumí výluh z bylin, které jsou vysoce citlivé na teplo. Zalije se vodou o pokojové teplotě, nechá se přes noc odstát a poté se scedí.
3. Převařením se obvykle připravuje z kořenů, kůry nebo semen. Bylinky se zahřejí ve studené vodě k varu, pak se vaří 10-20 minut a scedí se.
Pokud nepijete neochucený čaj, přidejte do něj med nebo citron, ale až poté, co vychladne natolik, aby byl vlažný - jen tak zabráníte tomu, aby teplota zničila prospěšné látky v medu nebo citronu.