Hořká okurka neboli karela – ajurvédská rostlina s dlouhou tradicí používání.
Hořká okurka či tykev (latinsky Momordica charantia) je rostlina pocházející z tropických oblastí Asie, Afriky a Karibiku. Je známá svými podlouhlými plody, které připomínají okurku – s výrazně zvrásněným povrchem a charakteristickou hořkou chutí.
V Indii i jinde v Asii ji místní zařazují do svého jídelníčku různými způsoby, a kromě kulinářského využití je také důležitou součástí ajurvédy, kde je známější pod názvem karela.
V ajurvédě se karela používá k vyvážení 2 ze 3 dóš* v těle. Tyto 2 dóši jsou:
- pitta – související s ohněm a metabolismem,
- kapha – související s hmotností a pohybem látek tělem.
**Dóši jsou ajurvédské principy, které nemají v moderní vědě žádný odpovídající ekvivalent.
Obohaceno o chrom pro přirozené udržení hladiny cukru v krvi.
Kapsle značky HealthyWorld obsahují kromě výtažku z hořké okurky také minerál chrom, který skvěle doplňuje hořkou okurku, protože přispívá k:
- udržení normální hladiny glukózy v krvi a
- metabolismu makroživin.
Se 2 kapslemi přijmete celkem 900 mg výtažku z hořké okurky a 40 µg chromu.
Hořká okurka je v kapslích přítomna ve formě výtažku, který také poskytuje bohatý podíl charantinu - rostlinné sloučeniny, která je řazena mezi glykosidy a je jednou z mnoha sloučenin karely, která jí dodává charakteristickou hořkou chuť.
Produkt je doplněk stravy.