Čaj z fenyklu obecného - oblíbený u dětí.
Fenykl obecný (vědecký název Foeniculum vulgare) je divoce rostoucí rostlina, které se daří zejména v submediteránní oblasti. Poznáte ji podle drobných žlutě zbarvených květů a válcovitých plodů se semeny.
Je oblíbený zejména díky svým vysoce aromatickým semenům. Fenykl byl součástí již starověké řecké, římské a dokonce i egyptské tradiční lidové medicíny.
Nesmí být zaměňován s fenyklem sladkým, známým také jako fenykl - příbuznou rostlinou, která se však používá především jako zelenina.
U bylinných čajů je obzvláště důležitá správná příprava a dávkování. Zlatým pravidlem je, že by měly být vždy připraveny čerstvé a podle návodu, který se vztahuje na danou rostlinu.
Existují tři různé způsoby přípravy bylinného čaje.
1. Spaření je nejběžnější způsob přípravy bylinných čajů. Sušené rostliny se zalijí vroucí vodou o teplotě 90 °C a nechají se louhovat 5-15 minut, poté se čaj scedí.
2. Vyluhováním se rozumí výluh z bylin, které jsou vysoce citlivé na teplo. Zalije se vodou o pokojové teplotě, nechá se přes noc odstát a poté se scedí.
3. Převařením se obvykle připravuje z kořenů, kůry nebo semen. Bylinky se zahřejí ve studené vodě k varu, pak se vaří 10-20 minut a scedí se.
Pokud nepijete neochucený čaj, přidejte do něj med nebo citron, ale až poté, co vychladne natolik, aby byl vlažný - jen tak zabráníte tomu, aby teplota zničila prospěšné látky v medu nebo citronu.