BIO Amla neboli indický angrešt v prášku – všestranná ajurvédská rostlina.
Amla neboli indický angrešt (Emblica Officinalis) je angreštu podobný drobný stálezelený plod se zelenou slupkou a zajímavou sladkokyselou chutí.
Jak již její název napovídá, pochází z Indie, kde představuje důležitou součást ajurvédy a je zde známá pod názvem amalaki. Amla se v ajurvédě používá v různých formách, od šťávy, prášku, tinktury až po doplňky stravy, oblíbená je i při péči o vlasy a pleť.
Jedním z důvodů, proč je tak oblíbená a má široký rozsah využití, je její složení – obsahuje totiž různé živiny včetně minerálů vápník, draslík a železo.
V ajurvédě představuje jednu ze tří složek směsi Triphala.
Amalaki tak představuje jednu ze tří hlavních složek tradiční ajurvédské směsi Triphala, která zahrnuje také haritaki (Terminalia chebula) a bibhitaki (Terminalia bellirica).
V ajurvédě se amalaki používá k vyvážení všech tří dóš**:
- váta – související s pohybem a trávením,
- pitta – spojené s ohněm a metabolismem,
- kapha – související s hmotností a pohybem látek po těle.
**Dóši jsou ajurvédské principy, které nemají v moderní vědě žádný odpovídající ekvivalent.
Amlu můžeme přidat do pokrmů nebo ji použít k péči o pokožku a vlasy
BIO Amla v prášku od FutuNatura obsahuje pouze 100% přírodní amlu, získávanou z ekologického zemědělství a tedy bez přísad.
Amla v prášku umožňuje snazší dávkování a všestranné využití, jelikož ji lze přidávat do jídel nebo užívat samotnou - rozmíchanou ve sklenici vody, čaje nebo džusu a lze ji přidat i do různých smoothies, jogurtů, cereálií...
Kromě toho se dá použít i jako maska k čištění obličeje nebo péči o vlasy – posiluje je, vyživuje a chrání.