Inulin – přírodní prebiotikum, které pečuje o trávení a absorpci živin.
Inulin je vláknina složená ze směsi polysacharidů, jejichž stavebním kamenem je fruktóza a slouží jako živina. Najdeme jej v řadě rostlin, jako jsou agáve, banány, chřest, pšenice a čekanka, z níž pochází také inulin značky Intenson.
Řadí se také mezi prebiotika – druh vlákniny, který podporuje růst a aktivitu prospěšných bakterií v trávicím traktu. Prebiotika jsou mimořádně důležitá pro naše tělo, protože se starají o trávení a absorpci živin a posilují imunitní systém.
Čekankový inulin – lahodný způsob, jak zvýšit příjem vlákniny.
Inulin patří mezi dietní vlákninu, která se po požití v našem žaludku nestráví ani neabsorbuje, a proto slouží jako potrava pro prospěšné bakterie ve střevech.
Může se konzumovat různými způsoby, nejčastěji jej:
- přidáváme do čaje nebo kávy,
- vmícháme do cereálií, kaše nebo smoothies,
- používáme k zahušťování omáček,
- dáme do salátů a dalších pokrmů,
- přidáváme do různých receptů (částečně nahrazuje cukr),
- smícháme s máslem a použijeme jako přeliv na maso nebo zeleninu.
Inulin je užitečný také v kosmetice, kde je běžnou složkou krémů a tělových mlék, protože pečuje o hydrataci pokožky a zlepšuje její strukturu.