Quinoa – prastará pseudoobilovina, která se dnes stále častěji vyskytuje na našich talířích.
Quinoa (Chenopodium quinoa) je plodina podobná obilí, kterou znali již starodávní Inkové – před 3000 lety. Pěstovala se na terasovitých polích v Peru, Andách, Chile a Bolívii, kde se ostatně pěstuje dodnes. Byla nazývána matkou všech semen, protože byla pro své vlastnosti dokonce uctívána.
V posledním desetiletí vzrostl zájem o quinou i u nás. Využít se dá k různým účelům. Vychutnáváme si její zrna, která mají příjemnou jemnou chuť připomínající ořechy. Při dietě je výborným zdrojem bílkovin a má také vysoký obsah dietní vlákniny, která navozuje delší pocit sytosti.
Použijte ji jako přílohu, do dezertů, omáček nebo k přípravě snídaňové kaše – možnosti jsou nekonečné.
Quinoa se dá použít podobně jako proso a amarant, tedy na mnoho způsobů a jako přísada do řady pokrmů. Ze všech druhů quinoy má ta bílá nejjemnější chuť a nejlehčí texturu, takže je vhodná pro použití:
- v kombinaci s různou zeleninou (jako příloha nebo samostatný pokrm),
- v polévkách a guláších,
- do sušenek, palačinek, pudingů a dalších dezertů,
- k zahuštění omáček,
- ve formě (expandovaných) snídaňových cereálií a v kaších,
- do salátů (jako zdroj bílkovin).
Bezlepková pseudoobilovina vhodná i pro vegetariány a vegany!
BIO Quinoa značky Smart Organic pochází z certifikované ekologické produkce. Je vhodný pro vegetariány a vegany i pro lidi, kteří nekonzumují lepek. Je skvělým zdrojem bílkovin a má také vysoký obsah vlákniny.