Čočka – chutná luštěnina, která se postupně vrací i na naše talíře.
Čočka (Lens culinaris) je luštěnina, která pochází z Asie a je jednou z nejstarších kulturních plodin na světě. Stopy jejího používání byly nalezeny již na sídlištích z doby kamenné. Po objevení Ameriky čočku vystřídaly fazole, ale v posledních letech se čočka stále častěji objevuje v našich jídelníčcích.
Čočka dostala svůj název podle tvaru zrna, které připomíná čočku. Na světě je poměrně dost druhů čočky, jako je hnědá, žlutá, červená, zelená a černá. Nejvíce se jich dnes pěstuje v Rusku, Indii, USA a některých evropských zemích (Itálie, Francie).
Připravte si s červenou čočkou výborné polévky, dušená jídla nebo bohaté indické pokrmy.
Čočku lze připravit na mnoho způsobů a využít i ji jako přílohu k různým pokrmům. Červená čočka je nejměkčí typ čočky, takže je vhodná pro použití v:
- polévkách a guláších,
- omáčkách a pyré,
- domácích pomazánkách,
- indických pokrmech, kde je velice častou přísadou,
- salátech a jako přílohu.
Malá načervenalá luštěnina plná bílkovin a vlákniny!
Červená čočka je výjimečnou potravinou, kterou v poslední době vídáme v našem jídelníčku stále častěji. Nejoblíbenější je u veganů a vegetariánů, kteří ji nejčastěji konzumují kvůli vysokému obsahu bílkovin a také je to super zdroj bílkovin pro všechny aktivní i rekreační sportovce, kteří si chtějí po cvičení dát výživné jídlo. Oblíbená je i při dietě, protože díky vysokému obsahu dietní vlákniny příznivě působí na trávení.
Výhody produktu BIO Čočka – červená značky Smart Organic:
- z certifikované ekologické produkce,
- s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny,
- zasytí na dlouhou dobu.